Barátom konyhakertjében úgy termett
idén a cukkini, mint a dudva. Jutott belőle bőven nekem is, ezért ki is
próbáltam egy receptet, amit egyik kedves ismerősömnél olvastam. Megmondom
őszintén elsőre furán néztem a receptre, nem gondoltam hogy ebből valami jó
sülhet ki. Mivel azonban bőséggel el voltam látva a címszereplő zöldséggel,
gondoltam, mit veszíthetek. A végeredmény szerintem fantasztikus lett,
egyáltalán nem érezni a tökös ízt, amitől féltem. Reggelire friss kenyérre
kenve, vagy borkorcsolyaként pirított franciakenyér szeletkéken egyaránt
megállja a helyét. Aki elégedett a súlyával, az kiválthatja a joghurtot, 10 dkg
vajjal. Így is, úgy is remek! Néhány
szót mai receptünk fő összetevőjéről. Amellett, hogy a cukkini energiatartalma
kimondottan alacsony (100 g-ban 31 kcal, azaz 130 KJ energia lakozik), még
könnyen emészthető is, így ajánlott annak, aki plusz kilóktól készül
megszabadulni. Felhasználhatósága nagyon sokrétű. Remekül passzol a lecsóba,
gazdagítva, színesítve azt. Rántható, tölthető, grillezhető. Haladóbb
gondolkodásúak „tök”főzeléket, cukkinifasírtot is készíthetnek belőle, de krémlevesként
sem utolsó. Most viszont készítsünk pástétomot belőle!
Hozzávalók (kb 8-10 adag):
- 3 közepes cukkini
- 1 nagyobb fej (15 dkg)vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4 tojás
- 2 dl natúr joghurt
- 2 tk mustár
- fél citrom leve
- 2-3 evőkanál étolaj
- őrölt fekete bors, só
Serpenyőt a gázra, kést a kézbe! Kezdjük!:
1. A cukkinit összevágom cikkekre.
Amíg a körmöm bele tudom nyomni a héjába, nem pucolom.
2. A felhevített olajon addig
pirítom a a cukkinit, amíg a leve el nem fő. Hagyom kihűlni.
3. Hozzáadom a vajat, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt főtt tojást, mustárt, citromlevet, sót, borsot, majd botmixerrel összedolgozom. Hűtőben hagyom összeérni egy éjjelt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése