2013. február 23., szombat

Kincses Papa konyhája - Cukkinipástétom


Barátom konyhakertjében úgy termett idén a cukkini, mint a dudva. Jutott belőle bőven nekem is, ezért ki is próbáltam egy receptet, amit egyik kedves ismerősömnél olvastam. Megmondom őszintén elsőre furán néztem a receptre, nem gondoltam hogy ebből valami jó sülhet ki. Mivel azonban bőséggel el voltam látva a címszereplő zöldséggel, gondoltam, mit veszíthetek. A végeredmény szerintem fantasztikus lett, egyáltalán nem érezni a tökös ízt, amitől féltem. Reggelire friss kenyérre kenve, vagy borkorcsolyaként pirított franciakenyér szeletkéken egyaránt megállja a helyét. Aki elégedett a súlyával, az kiválthatja a joghurtot, 10 dkg vajjal. Így is, úgy is remek!  Néhány szót mai receptünk fő összetevőjéről. Amellett, hogy a cukkini energiatartalma kimondottan alacsony (100 g-ban 31 kcal, azaz 130 KJ energia lakozik), még könnyen emészthető is, így ajánlott annak, aki plusz kilóktól készül megszabadulni. Felhasználhatósága nagyon sokrétű. Remekül passzol a lecsóba, gazdagítva, színesítve azt. Rántható, tölthető, grillezhető. Haladóbb gondolkodásúak „tök”főzeléket, cukkinifasírtot is készíthetnek belőle, de krémlevesként sem utolsó. Most viszont készítsünk pástétomot belőle!

Hozzávalók (kb 8-10 adag):
  • 3 közepes cukkini
  • 1 nagyobb fej (15 dkg)vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4 tojás
  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 tk mustár
  • fél citrom leve
  • 2-3 evőkanál étolaj
  • őrölt fekete bors, só
Serpenyőt a gázra, kést a kézbe! Kezdjük!:
1. A cukkinit összevágom cikkekre. Amíg a körmöm bele tudom nyomni a héjába, nem pucolom. 
2. A felhevített olajon addig pirítom a a cukkinit, amíg a leve el nem fő. Hagyom kihűlni.
3. Hozzáadom a vajat, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt főtt tojást, mustárt, citromlevet, sót, borsot, majd botmixerrel összedolgozom. Hűtőben hagyom összeérni egy éjjelt. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése